Επίδραση του Albit στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των φρούτων της τομάτας
Η απόδοση ανά μονάδα έκτασης αποτελεί καθοριστικό δείκτη για τις καλλιέργειες.
Ωστόσο, στις σύγχρονες συνθήκες, σημαντικό δεν είναι μόνο η ποσότητα, αλλά και η ποιότητα των προϊόντων (η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, το σχήμα, το μέγεθος, το μέσο βάρος των φρούτων κλπ), η οποία καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την εμπορευσιμότητα και τη γεύση του.
Η χρήση του Albit σε συνδυασμό με την επάρκεια ορυκτών λιπασμάτων καθιστά δυνατή την απόκτηση, βέλτιστης απόδοσης και καλής ποιότητας προϊόντων χωρίς την αύξηση δαπανών πόρων και εργασίας.
Σε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε συνθήκες αγρού μελετήθηκε η επίδραση του Albit στην παραγωγικότητα και την ποιότητα των καρπών της τομάτας δύο διαφορετικών ποικιλιών της Novichok και της Novichok rozoviy
Χρήση του Albit στην εφαρμογή του πειραματικού:
Μέθοδος και χρόνος επεξεργασίας
Προετοιμασίες και ποσοστό κατανάλωσης
Εμβάπτιση των σπόρων για 6 ώρες.
Ψεκασμός φυτών στη φάση 2-3 αληθινών φύλλων και κατά την περίοδο ανθοφορίας
Διάλυμα – 2 ml Albit / l.
Κατανάλωση – 1 l διαλύματος / kg σπόρων
διάλυμα – 1 ml Albit / 10 l νερό.
Κατανάλωση – 400 l διαλύματος/ ha
Βέβαια η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων εξαρτάται από την ποικιλία, τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, τη γεωργική τεχνολογία, τη φάση ωριμότητας, τη διατροφή των ορυκτών και το χρόνο συγκομιδής.
Σε αυτό το πλαίσιο, μελετήθηκε η επίδραση του Albit στους δείκτες ποιότητας των φρούτων τομάτας: το περιεχόμενο των σακχάρων, της βιταμίνης C (ασκορβικό οξύ) και της ξηράς ουσίας.
Διαπιστώθηκε ότι όσον αφορά τη παραγωγή της ποικιλίας Novichok :
Παραλλαγή πειράματος
Παραγωγικότητα της ποικιλίας Novichok
τ / εκτάριο
% με βάση το μάρτυρα
I- Έλεγχος
31.0
100.0
II- Albit
37.8
121.9 (Αύξηση +21,9%)
Διαπιστώθηκε ότι όσον αφορά τη παραγωγή της ποικιλίας Novichok rozoviy:
Παραλλαγή πειράματος
Παραγωγικότητα της ποικιλίας ροζ Novichok
τ / εκτάριο
% με βάση το μάρτυρα
I- Έλεγχος
30.7
100.0
II- Albit
38.0
123.8 (Αύξηση +23,8%)
Πίνακας 3 – Επίδραση του Albit στη χημική σύνθεση των καρπών της τομάτας (σε% επί της πρώτης ύλης)