Το ALBIT στην βελτίωση της ποιότητας (αύξηση βιταμινών, μείωση νιτρικών κλπ)
Μακροχρόνιες δοκιμές σε ένα ευρύ φάσμα καλλιεργειών δείχνουν ότι το Albit σαν ρυθμιστής ανάπτυξης των φυτών μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά σε γεωργικές πρακτικές για τη βελτίωση της ποιότητας και της εμπορευσιμότητας των προϊόντων.
Η αύξηση της περιεκτικότητας σε β-καροτένιο και ασκορβικό οξύ ήταν ιδιαίτερα αισθητή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Φυτικής επιλογής και σποροπαραγωγής του Πανεπιστημίου All-Russia και του Πανεπιστημίου G. Mendel (Brno, Τσεχία, 2014), η επεξεργασία του κρεμμυδιού με Albit αύξησε την περιεκτικότητα σε βιταμίνη C κατά 6,2-40,8% και του μαρουλιού κατά 6.3-21.9%.
Η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα (TAS) των φύλλων μαρουλιού αυξήθηκε κατά 43-257%.
Με τις εφαρμογές με Albit, η περιεκτικότητα σε νιτρικά μειώθηκε κατά 16-26% στις καλλιέργειες λαχανικών.
Το Albit αυξάνει την περιεκτικότητα σε ασκορβικό οξύ και μειώνει την περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα σε φύλλα μαρουλιού που καλλιεργούνται σε θερμοκήπια (στοιχεία του Ινστιτούτου Φυτικής επιλογής και σποροπαραγωγής της Ρωσίας).
Η αναλογία του ασκορβικού οξέος και των νιτρικών αλάτων είναι ίση με 2:1, δηλαδή, το Albit κάνει τα λαχανικά που καλλιεργούνται σε θερμοκήπια ασφαλέστερα για κατανάλωση.
Στο κρεμμύδι η περιεκτικότητα σε νιτρικά μειώθηκε στα φύλλα κατά 74-77%. Παράλληλα η περιεκτικότητα σε ξηρή μάζα στα φύλλα κρεμμυδιών αυξήθηκε κατά 7,4-10,7%, αυξάνοντας τη θρεπτική αξία τους.
Το ίδιο αποτέλεσμα παρατηρήθηκε επίσης στα κινέζικα λάχανα, τις τομάτες, τα αγγούρια και τα κρεμμύδια (στοιχεία του Πανευρωπαϊκού Ινστιτούτου Φυτικής Επιλογής και Σποροπαραγωγής).
Πίνακας : Επίδραση της εφαρμογής Albit σε περιεχόμενο βιταμινών σε λαχανικά και φρούτα.