Το ALBIT στην βελτίωση της ποιότητας (αύξηση βιταμινών, μείωση νιτρικών κλπ)

  • Home
  • Ιστολόγιο
  • Το ALBIT στην βελτίωση της ποιότητας (αύξηση βιταμινών, μείωση νιτρικών κλπ)

Μακροχρόνιες δοκιμές σε ένα ευρύ φάσμα καλλιεργειών δείχνουν  ότι το Albit σαν ρυθμιστής ανάπτυξης των φυτών μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά σε γεωργικές πρακτικές για τη βελτίωση της ποιότητας και της εμπορευσιμότητας των προϊόντων. 

Η αύξηση της περιεκτικότητας σε β-καροτένιο και ασκορβικό οξύ ήταν ιδιαίτερα αισθητή. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Φυτικής επιλογής και σποροπαραγωγής του Πανεπιστημίου All-Russia  και του Πανεπιστημίου G. Mendel (Brno, Τσεχία, 2014), η επεξεργασία του κρεμμυδιού με Albit  αύξησε την περιεκτικότητα σε βιταμίνη C κατά 6,2-40,8% και του μαρουλιού κατά 6.3-21.9%.

Η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα (TAS) των φύλλων μαρουλιού αυξήθηκε κατά 43-257%

Με τις εφαρμογές με Albit, η περιεκτικότητα σε νιτρικά μειώθηκε κατά 16-26% στις καλλιέργειες λαχανικών.

Το Albit αυξάνει την περιεκτικότητα σε ασκορβικό οξύ και μειώνει την περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα σε φύλλα μαρουλιού που καλλιεργούνται σε θερμοκήπια (στοιχεία του Ινστιτούτου Φυτικής επιλογής και σποροπαραγωγής της Ρωσίας). 

Η αναλογία του ασκορβικού οξέος και των νιτρικών αλάτων είναι ίση με 2:1, δηλαδή, το Albit κάνει τα λαχανικά που καλλιεργούνται σε θερμοκήπια ασφαλέστερα για κατανάλωση. 

Στο κρεμμύδι η περιεκτικότητα σε νιτρικά μειώθηκε στα φύλλα κατά 74-77%. Παράλληλα η περιεκτικότητα σε ξηρή μάζα στα φύλλα κρεμμυδιών αυξήθηκε κατά 7,4-10,7%, αυξάνοντας τη θρεπτική αξία τους.

Το ίδιο αποτέλεσμα παρατηρήθηκε επίσης στα κινέζικα λάχανα, τις τομάτες, τα αγγούρια και τα κρεμμύδια (στοιχεία του Πανευρωπαϊκού Ινστιτούτου Φυτικής Επιλογής και Σποροπαραγωγής).

Πίνακας :  Επίδραση της εφαρμογής Albit σε περιεχόμενο βιταμινών σε λαχανικά και φρούτα.

Καλλιέργεια

Δείκτης ποιότητας

                                

Αύξηση της απόδοσης, %

                                       

Θέση της δοκιμής πεδίου, έτος

Βατόμουρο (μούρα)

Βιταμίνη С

  13,8

Georgia Keith Smith, Γεωργία, ΗΠΑ, 2015

Πατάτα

Βιταμίνη С

2-11

Ινστιτούτο καλλιέργειας πατάτας All-Russia Lorkh, Μόσχα, 2001-2007

Κρεμμύδι (φύλλα)

Βιταμίνη С

6,2-40,8

All-Russia Ινστιτούτο της επιλογής λαχανικών και των σπόρων προς σπορά, Μόσχα, 2004

Καρότο

β-καροτίνη

16,9-18,2

Παν-Ρωσικό Ινστιτούτο Φυτικής Επιλογή και Σποροπαραγωγής, Μόσχα, 2001

Πιπεριά

Βιταμίνη С

5,2

All-Russia Ινστιτούτο της επιλογής λαχανικών και των σπόρων προς σπορά, Μόσχα, 2005

Μαρούλι (φύλλα)

Βιταμίνη С

6,3-21,9

Πανεπιστήμιο Mendel στο Brno, Τσεχική Δημοκρατία, 2014

Βιταμίνη С

11-25

All-Russia Ινστιτούτο της επιλογής λαχανικών και των σπόρων προς σπορά, Μόσχα, 2004

Βιταμίνη С

15,5-17,7

Παν-Ρωσικό Ινστιτούτο Φυτικής Επιλογής και Σποροπαραγωγής, Μόσχα, 2001

Φραγκοστάφυλο (μούρα)

Βιταμίνη С

7,4-13,8

Παν-Ρωσικό Ινστιτούτο Φυτικής Επιλογής και Σποροπαραγωγής, Μόσχα, 2001

Τομάτα

Βιταμίνη С

14,5

Παν-Ρωσικό Ινστιτούτο Φυτικής Επιλογής και Σποροπαραγωγής, Μόσχα, 2001

β-καροτίνη

21,3-22,4

Παν-Ρωσικό Ινστιτούτο Φυτικής Επιλογής και Σποροπαραγωγής, Μόσχα, 2001

Τριαντάφυλλο (φρούτα)

Βιταμίνη С

5,5

All-Russia Ινστιτούτο της επιλογής λαχανικών και των σπόρων προς σπορά, Μόσχα, 2004

Βιταμίνη С

5,3-8,8

Παν-Ρωσικό Ινστιτούτο Φυτικής Επιλογής και Σποροπαραγωγής, Μόσχα, 2001

 

Για τα επιθυμητά αποτελέσματα, θα πρέπει να τηρούνται πιστά οι εφαρμογές σε κάθε καλλιέργεια.

Γενικές Δοσολογίες ανά καλλιέργεια

Leave A Comment

x

Get A Quote