Δράση | Albit

Μηχανισμός Δράσης

Δραστικό συστατικό του Albit

Το δραστικό συστατικό του Albit είναι ένα μικροβιακό βιοπολυμερές πολυ-β-υδροξυβουτυρικό οξύ (PHB) το οποίο παράγεται από τα κύτταρα του βακτηρίου Bacillus megaterium (του οποίου η περιεκτικότητα σε PHB φτάνει το 77% της ξηρής βιομάζας του) και του βακτηρίου Pseudomonas aureofaciens (που λειτουργεί σαν ενισχυτικό της σύνθεσης PHB από το Bacillus megaterium).

 

Albit και αντοχή στο στρες

Το ΡΗΒ και τα παράγωγά του αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς του συστήματος οξειδάσης NADPH που βρίσκονται στην επιφάνεια των φυτικών κυττάρων. Η ενισχυμένη δραστηριότητα της οξειδάσης NADPH στα φυτά οδηγεί στο σχηματισμό υπεροξειδίου και άλλων αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ROS) σε συγκεντρώσεις υψηλότερες από το κανονικό αλλά όχι επιβλαβείς για τα φυτά.

Η διαδικασία αυτή ενεργοποιεί την έκφραση μιας σειράς αντιοξειδωτικών φυτικών ενζύμων(δισμουτάση υπεροξειδίου, υπεροξειδάσες, αναγωγάση δεϋδροασκοκορβικού, αναγωγάση γλουταθειόνης) οι οποίες είναι ικανές να αποτοξινώνουν. Το αυξημένο επίπεδο αντιοξειδωτικών ενζύμων στα φυτικά κύτταρα προκαλεί υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασκορβικό και χλωροφύλλη (έως 100% αύξηση σε σχέση με τον μάρτυρα). Εφόσον ουσιαστικά οποιοδήποτε στρες στα φυτά τελικά οδηγεί σε βλάβη της χλωροφύλλης, τα φυτά που έχουν υποστεί προεργασία με Albit έχουν πολύ μεγαλύτερη αντοχή στο στρες. Το ασκορβικό οξύ μπορεί εύκολα να διανεμηθεί σε ολόκληρο το φυτό, ενισχύοντας την αντοχή στο στρες ακόμη και σε εκείνα τα φυτικά όργανα που δεν έχουν ψεκαστεί με Albit.

 

Albit έναντι ασθενειών

Η ενεργοποίηση της NADPH οξειδάσης μετά από την εφαρμογή του Albit οδηγεί στη σύνθεση ανιόντα οξυγόνου (Ο2-), υπεροξειδίου του υδρογόνου(Η2Ο2) που ασκούν άμεση βιοκτόνο επίδραση στα παθογόνα που καταφέρνουν να διεισδύσουν στο φυτό.

Επίσης, προκαλεί τη σύνθεση σαλικυλικού οξέος. Το σαλικυλικό οξύ ανοσοποιεί το φυτό έναντι ασθενειών, και οι φυτικοί ιστοί αποκτούν αντοχή σε ένα ευρύ φάσμα παθογόνων παραγόντων .

Η σύνθεση των φυτοαλεξινών (φυσική ένωση που παρεμποδίζει την ανάπτυξη παθογόνων) αυξάνεται στα φυτικά κύτταρα. Για παράδειγμα, στο αμπέλι μετά από εφαρμογή Albit, οι φυτοαλεξίνες συντίθενται κατά 33% περισσότερο.

Το σαλικυλικό οξύ κινείται διασυστηματικά οπότε ακόμη και εκείνα τα φυτικά όργανα που δεν έχουν υποβληθεί σε ψεκασμό με Albit ανοσοποιούνται  έναντι των ασθενειών.

 

Albit στη παραγωγή

Το σαλικυλικό οξύ και τα προϊόντα μετασχηματισμού του πολυ-υδροξυβουτυρικού οξέος έχουν ισχυρή φυτοορμονική (αυξίνη) δράση. Αυτό οδηγεί στη μεγέθυνση των κυττάρων, στην εμφάνιση νέων μπουμπουκιών, λουλουδιών και βλαστών και τέλος, στην αύξηση της απόδοσης.

 

Albit και ριζόσφαιρα

Όταν οι σπόροι εμβαπτίζονται με Albit, το ΡΗΒ δρα στη μικροβιακή κοινότητα της ριζόσφαιρας . Έτσι ευεργετικοί μύκητες των γενών СladosporiumTrichoderma, και Gliocladium πολλαπλασιάζονται (αύξηση έως και 600%) , ενώ  καταστέλλονται παθογόνοι μύκητες (όπως Fusarium).

Ενώ το Albit δεν περιέχει ζωντανούς μικροοργανισμούς, λόγω της δραστηριότητας του στους αυτόχθονες μικροοργανισμούς, την αφθονία των Azotobacter και άλλων, η δέσμευση του αζώτου, η διαλυτοποίηση των φωσφορικών, και απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων από τα φυτά, βελτιώνονται.

Η μεταφορά των στοιχείων  από το έδαφος στα φυτά αυξάνεται κατά 24-25% (Ν), 26-40% (Ρ), 9-20% (Κ).

 

 

albit Μηχανισμός Δράσης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Σύνθεση του Albit plus Προφυλάξεις »

Style Selector

Layout Style

Background Image