Αμυγδαλιά - Καρυδιά - Καστανιά - Μακαντάμια - Πεκάν - Φιστικιά - Φουντουκιά
Τομείς επίδρασης
- διεγείρει και βελτιώνει τις διαδικασίες ανάπτυξης
- βελτιώνει την ανθοφορία
- μειώνει το στρες που προκαλείται από τη χρήση μυκητοκτόνων και εντομοκτόνων, θερμική καταπόνηση και μηχανικές βλάβες
- αυξάνει την αντοχή στην ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες
- αυξάνει τη χλωροφύλλη και τη φωτοσυνθετική δραστηριότητα των φύλλων.
- ενεργοποιεί τους αμυντικούς μηχανισμούς και την αντοχή των δένδρων στις ασθένειες
- αυξάνει την αποτελεσματικότητα των φυτοπροστατευτικών προϊόντων
- αυξάνει την απόδοση και βελτιώνει την ποιότητα των καρπών
Εφαρμογές:
Το Albit μπορεί να εφαρμοστεί από το ξεκίνημα της νέας βλάστησης μέχρι το στάδιο του 50% περίπου της ανάπτυξης του καρπού (στάδιο BBCH 75) στα ενήλικα δένδρα.
- Σε νεαρά δένδρα
- Σε ενήλικα δένδρα
Νεαρά δένδρα μέχρι 3 χρόνων
Εφαρμογή με Albit σε νέους ελαιώνες επιταχύνει την ανάπτυξη των δέντρων, με αποτέλεσμα να μπαίνει στη παραγωγή νωρίτερα
- Επιταχύνει την ανάπτυξη
- Ισχυροποιεί το δένδρο στους αβιοτικούς παράγοντες (ξηρασία κλπ)
- Αυξάνει την αντοχή στις ασθένειες
Στα νεαρά δένδρα εφαρμόζεται σε ψεκασμούς φυλλώματος κάθε 20-40 μέρες και σε δοσολογία 20-25 ml/100 lit διαλύματος (μπορεί να συνδυαστεί με φυτοπροστατευτικά προϊόντα)
Ενήλικα δένδρα
Προτείνονται 3-4 εφαρμογές με Albit σε αναλογία 10-20ml/100 lit διαλύματος.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ακολουθηθεί το παρακάτω πρόγραμμα:
- με το ξεκίνημα της νέας βλάστησης (BBCH 10)
- πριν την ανθοφορία (BBCH 55-60)
- αμέσως μετά την καρπόδεση (BBCH 70)
- μετά από 20-25 μέρες από την προηγούμενη (BBCH 75)
Οι εφαρμογές του Albit μπορεί να γίνονται σε συνδυασμό με τις προγραμματισμένες εφαρμογές φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Όψιμες εφαρμογές με Albit δεν θα δώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα αν δεν έχουν προηγηθεί οι πρώτες δηλαδή αυτές που συνιστώνται πριν την ανθοφορία.
Εφαρμόζεται τόσο σε αρδευόμενους όσο και σε ξηρικούς δενδρώνες.
Τα αποτελέσματα των εφαρμογών του Albit είναι περισσότερο εντυπωσιακά σε πιο ξηροθερμικές συνθήκες.
Φαινολογικά Στάδια - Κλίμακα BBCH
01. Έναρξη διόγκωσης βλαστοφόρων οφθαλμών : οι οφθαλμοί διογκώνονται ορατά
03.Τέλος διόγκωσης βλαστοφόρων οφθαλμών: βλαστοφόροι οφθαλμοί ανοιχτόχρωμοι με μέρη που καλύπτονται πυκνά από τριχίδια
07. Έναρξη έκπτυξης μπουμπουκιών: οι πρώτες άκρες πράσινων φύλλων είναι ορατές
09. Άκρες πράσινων φύλλων περίπου 5 mm πάνω από τα λέπια των οφθαλμών
11. Τα πρώτα φύλλα ξεδιπλώνονται (άλλα ακόμη διαχωρίζονται)
15. Περισσότερα φύλλα ξετυλίγονται, όχι ακόμη σε πλήρες μέγεθος
19. Τα πρώτα φύλλα φτάνουν στο τελικό μέγεθος- έκταση.
32. Βλαστοί περίπου στο 20% του τελικού μήκους
33. Βλαστοί περίπου στο 30% του τελικού μήκους
...
39. Βλαστοί περίπου στο 90% του τελικού μήκους
52.Τέλος της διόγκωσης των οφθαλμών: οφθαλμοί ορατοί με μέρη πυκνά καλυμμένοI από τρίχες
53. Έκπτυξη οφθαλμού: πράσινες άκρες φύλλων που περικλείουν άνθη, ορατές
54. Στάδιο αυτιού ποντικιού: άκρες πράσινου φύλλου 10 mm πάνω από τα λέπια των οφθαλμών. Τα πρώτα
φύλλα διαχωρίζονται
55. Ορατά μπουμπούκια
56. Στάδιο πράσινης κορυφής: Εμφάνιση ανθοφόρων μπουμπουκιών (ακόμα κλειστά)
57. Τα σέπαλα ανοίγουν: ορατές άκρες πετάλων, μεμονωμένα λουλούδια με λευκά ή ροζ πέταλα (ακόμα κλειστά)
59. Τα περισσότερα λουλούδια με πέταλα σχηματίζουν κοίλη μπάλα
61. Αρχή της ανθοφορίας: ανθισμένο περίπου το 10% των λουλουδιών
62. Περίπου το 20% των λουλουδιών είναι ανθισμένα
63. Ανθισμένο περίπου το 30% των λουλουδιών
64. Περίπου το 40% των λουλουδιών είναι ανθισμένα
65. Πλήρης άνθηση: τουλάχιστον το 50% των λουλουδιών ανθισμένα, πέφτουν τα πρώτα πέταλα
67. Τα λουλούδια "εξασθενίζουν": πέφτει η πλειονότητα των πετάλων
69. Τέλος της ανθοφορίας: πέφτουν όλα τα πέταλα
72. Πράσινη ωοθήκη περιτριγυρισμένη από στεφάνι σέπαλου που πεθαίνει, σέπαλα αρχίζουν να πέφτουν
73. Δεύτερη πτώση φρούτων
74. Φρούτα περίπου μισού τελικού μεγέθους.
75. Kαρποί περίπου μισό τελικού μεγέθους
76. Kαρποί περίπου 60% τελικού μεγέθους
77. Kαρποί περίπου 70% τελικού μεγέθους
78. Kαρποί περίπου 80% τελικού μεγέθους
79. Kαρποί περίπου 90% τελικού μεγέθους
85. Προχωρημένη ωρίμανση: αύξηση της έντασης του ανά ποικιλία χρώματος
87. Φρούτα ώριμα για συγκομιδή
89. Φρούτα ώριμα για κατανάλωση: τα φρούτα έχουν τυπική γεύση και σφριγηλότητα
92. Τα φύλλα αρχίζουν να αποχρωματίζονται (στα φυλλοβόλα)
93. Έναρξη πτώσης φύλλων (στα φυλλοβόλα)
95. 50% των φύλλων αποχρωματισμένα (στα φυλλοβόλα)
97. Όλα τα φύλλα πέφτουν (στα φυλλοβόλα)
99. Συγκομισμένο προϊόν