Το Albit στην επεξεργασία σπόρων

Η επεξεργασία των σπόρων είναι πολύ σημαντική για την επίτευξη υψηλής απόδοσης καλλιεργειών δημητριακών. 

Για πολλά χρόνια, το Albit εφαρμόζεται με επιτυχία στην επεξεργασία σπόρων σε σιτάρι, κριθάρι, αραβόσιτο, ελαιοκράμβη, όσπρια και σε άλλες καλλιέργειες. 

Σε αυτή τη διαδικασία, το Albit δρα με 3 τρόπους ταυτόχρονα: 

  • ρυθμιστής ανάπτυξης φυτών, 
  • ανοσοποιητής, 
  • αντίδοτο σε στρεσογόνους παράγοντες .

Περίπου το 50% της επίδρασης του Albit επιτυγχάνεται σαν αποτέλεσμα της επεξεργασίας των σπόρων. Τα αναμενόμενα αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν με τους επακόλουθους ψεκασμούς στα φύλλα. 

pic1

Εικ.1 Η ανάπτυξη των σπόρων χειμερινού σιταριού που έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία με Albit (40 mL / t) σε σύγκριση με τον έλεγχο (Επιστημονικό Ινστιτούτο Βιολογικής Προστασίας Φυτών, Krasnodar krai, 2017)

pic_2

Εικ.2 Ανάπτυξη σπόρων κριθαριού επεξεργασμένου με Albit σε σύγκριση με τον έλεγχο (Επιστημονικό Ινστιτούτο Οσπρίων και Δημητριακών Καλλιεργειών, Oryol oblast, 2006)

pic_3

Εικ.3 Χειμερινό σιτάρι (Πειραματικός σταθμός Kluky, Τσεχία, 2013). Από αριστερά προς τα δεξιά: έλεγχος, επεξεργασία σπόρου με Albit, επεξεργασία σπόρων + ψεκασμός φυλλώματος με Albit

Η επεξεργασία σπόρων του χειμερινού σίτου με το Albit: 

  • βελτιώνει την βλάστηση των σπόρων 
  • προστατεύει τις ρίζες από παθογόνους μικροοργανισμούς αλλά και από τις πρώιμες προσβολές του φυλλώματος
  • βοηθά στο σχηματισμό ενός ισχυρού ριζικού συστήματος (χάρη σε αυτό, θα περάσει με επιτυχία το χειμώνα, θα αντισταθεί στην ξηρασία και τη μεταβολή της θερμοκρασίας) 
  • συμβάλλει στην αύξηση της απόδοσης και της περιεκτικότητας σε γλουτένη

pic_4

Ανάπτυξη ριζικού συστήματος χειμερινού σιταριού

pic_5

Ανάπτυξη ριζικού συστήματος χειμωνιάτικης βιαστικής (Kustodija, Λιθουανία, 2011)

Επίσης, τα φυτά που αναπτύσσονται από σπόρους επεξεργασμένους με Albit θα περάσουν τα στάδια ανάπτυξης κατά 3-12 ημέρες γρηγορότερα από τα φυτά ελέγχου και σαν αποτέλεσμα πρωιμίζει η συγκομιδή. 

pic_6

pic_7

Εικ.  Ανάπτυξη κριθαριού (Επιστημονικό Ινστιτούτο Οσπρίων και Κτηνοτροφικών Καλλιεργειών, περιοχή Oryol, 2005 - κορυφή φωτογραφίας και 2006 - κάτω φωτογραφία). Οι σπόροι κριθαριού υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με μυκητοκτόνο με βάση την ουσία tiabendazol και flutriafol (1) και με μείγμα δεξαμενών με μυκητοκτόνο + Albit (2)

Η επεξεργασία σπόρων με Albit μειώνει το ποσοστό των παθογόνων μυκήτων 

Στις χειμερινές καλλιέργειες, το Albit εφαρμόζεται επίσης ως αντίδοτο - πρόσθετο στα φυτοφάρμακα για μείωση της φυτοτοξικής επίδρασής τους. Το Albit  σε μείγματα με χημικά μυκητοκτόνα εξομαλύνει την επιβραδυντική επίδρασή τους, αυξάνοντας τη βλάστηση. 

Τα φυτά που έχουν υποστεί επεξεργασία με Albit είναι πιο ανθεκτικοί στην φυτοτοξική επίδραση των ζιζανιοκτόνων. 

pic_8

Σχ. Επίδραση της επεξεργασίας των σπόρων με το Albit σε παραμέτρους απόδοσης και ανάπτυξης των ριζών του χειμερινού σίτου (Επιστημονικό Ινστιτούτο Προστασίας Φυτών, Ρωσικό Υπουργείο Γεωργίας, Voronezh oblast, 2005)

pic_9

Σχ. Παρατεταμένη ανοσοποίηση του σίτου κατά ορισμένων ασθενειών ως αποτέλεσμα της επεξεργασίας σπόρων με το Albit (Επιστημονικό Ινστιτούτο Προστασίας των Φυτών, Ρωσικό Υπουργείο Γεωργίας, Voronezh oblast, 2007)

Θετική επίδραση της επεξεργασίας σπόρων με Albit σε αραβόσιτο (δοκιμή βλάστησης στο Ινστιτούτο Βιοχημείας και Φυσιολογίας Μικροοργανισμών, Μόσχα, 2005). Αριστερή φωτοθεραπεία με μυκητοκτόνο, δεξιά φωτογραφία - μυκητοκτόνο + Albit

Η αποτελεσματικότητα της επεξεργασίας των σπόρων με το Albit στον αραβόσιτο (μονοπάτι πεδίου διεξήχθη στη Γεωργία, ΗΠΑ, 2015). Έλεγχος - έλεγχος, Θεραπεία - θεραπεία με Albit

Εικ. Επίδραση της επεξεργασίας των σπόρων με Albit και προστατευτικό μυκητοκτόνο στην ανάπτυξη φυτών σόγιας (δοκιμή βλάστησης στο Ινστιτούτο Βιοχημείας και Φυσιολογίας Μικροοργανισμών, Μόσχα, 2007). 

Παραλλαγές: 1 - έλεγχος (χωρίς θεραπεία), 2 -Albit, 3 - μυκητοκτόνο, 4 – Albit + μυκητοκτόνο. 

Το Albit εξουδετερώνει την επιβραδυντική δράση του προστατευτικού μυκητοκτόνου στα φυτά σόγιας

Εικ Επίδραση του Albit στην βλάστηση, την ανάπτυξη και την αύξηση των φυτών σόγιας (Γεωργία, ΗΠΑ, 2013). 

Αριστερά: έλεγχος (χωρίς Albit), Δεξιά: θεραπεία με Albit

Σχ. Επίδραση της επεξεργασίας των σπόρων με διάφορες δόσεις Albit σε καλλιέργεια σόγιας (Ινστιτούτο Προστασίας Βιολογικών Φυτών Ρωσίας, Krasnodar krai, 2009) 

pic_10

Ένα ακόμα παράδειγμα επίδρασης της επεξεργασίας σπόρων με την Albit στην ανάπτυξη κριθαριού (Επιστημονικό Ινστιτούτο Οσπρίων και Δημητριακών, Oryol oblast, 2006)

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Style Selector

Layout Style

Background Image