Το Albit στην καλλιέργεια των εσπεριδοειδών
- Διεγείρει την ανάπτυξη
- Σχηματίζει περισσότερους βλαστούς
- Επιταχύνει την ετήσια βλάστηση (ιδιαίτερα των νέων δένδρων)
- Αυξάνει τον αριθμό των ανθέων
- Αυξάνει το βάρος των καρπών
- Βελτιώνει την ποιότητα της παραγωγής
- Καρποί με ομοιόμορφο μέγεθος
- Αυξάνει τη περιεκτικότητα των στερεών στο χυμό των φρούτων
- Αυξάνει την αποτελεσματικότητα των μυκητοκτόνων και των εντομοκτόνων
- μειώνει το στρες έως και 93%, που προκαλείται από τη χρήση μυκητοκτόνων και εντομοκτόνων, τη θερμική καταπόνηση και τις μηχανικές βλάβες
- Αυξάνει την αντοχή στην ξηρασία και τις χαμηλές θερμοκρασίες.
- Αυξάνει την αντίσταση των δένδρων έναντι ορισμένων παθογόνων
Εφαρμογές:
Το Albit μπορεί να εφαρμοστεί από το ξεκίνημα της νέας βλάστησης μέχρι και λίγο πριν την ωρίμανση των καρπών
- Σε νεαρά δένδρα
- Σε ενήλικα δένδρα
Νεαρά δένδρα μέχρι 3 χρόνων
Εφαρμογή με Albit σε νέους δενδρώνες επιταχύνει την ανάπτυξη των δέντρων, με αποτέλεσμα να μπαίνει στη παραγωγή νωρίτερα.
Το Albit εφαρμόζεται σε ψεκασμούς φυλλώματος κάθε 20-40 μέρες και σε δοσολογία 10-20 ml/100 lit διαλύματος
Ενήλικα δένδρα
Προτείνονται 3-4 εφαρμογές με Albit σε αναλογία 20-25ml/100 lit διαλύματος.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ακολουθηθεί το παρακάτω πρόγραμμα:
- με το ξεκίνημα της νέας βλάστησης (φαινολογικό στάδιο BBCH 10)
- πριν την ανθοφορία (φαινολογικό στάδιο BBCH 55-60)
- αμέσως μετά την καρπόδεση (φαινολογικό στάδιο BBCH 70)
- μετά από 15-20 μέρες από την προηγούμενη (φαινολογικό στάδιο BBCH 75)
Εφαρμόζεται τόσο σε αρδευόμενους όσο και σε ξηρικούς δενδρώνες. Τα αποτελέσματα των εφαρμογών του Albit είναι περισσότερο εντυπωσιακά σε πιο ξηροθερμικές συνθήκες.
Οι εφαρμογές του Albit μπορεί να γίνονται σε συνδυασμό με τις προγραμματισμένες εφαρμογές φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Φαινολογικά Στάδια Εσπεριδοειδών - Κλίμακα BBCH
01. Έναρξη διόγκωσης βλαστοφόρων οφθαλμών : οι οφθαλμοί διογκώνονται ορατά
03.Τέλος διόγκωσης βλαστοφόρων οφθαλμών
07. Έναρξη έκπτυξης μπουμπουκιών
09. Άκρες πράσινων φύλλων ορατές
15. Περισσότερα φύλλα ορατά, όχι ακόμη σε πλήρες μέγεθος
19. Τα πρώτα φύλλα φτάνουν στο τελικό μέγεθος- έκταση.
32. Βλαστοί περίπου στο 20% του τελικού μήκους
33. Βλαστοί περίπου στο 30% του τελικού μήκους
...
39. Βλαστοί περίπου στο 90% του τελικού μήκους
52.Τέλος της διόγκωσης των οφθαλμών: οφθαλμοί ορατοί με μέρη πυκνά καλυμμένοI από τρίχες
53. Έκπτυξη οφθαλμού: πράσινες άκρες φύλλων που περικλείουν άνθη, ορατές
54. Στάδιο αυτιού ποντικιού: άκρες πράσινου φύλλου 10 mm πάνω από τα λέπια των οφθαλμών. Τα πρώτα
φύλλα διαχωρίζονται
55. Ορατά μπουμπούκια
56. Τα πέταλατων λουλουδιών επιμηκύνονται- σέπαλα που καλύπτουν τη μισή κορόλα
(λευκή κορυφή)
57. Τα σέπαλα ανοίγουν: ορατές άκρες πετάλων. Άνθη με λευκά ή μωβ πέταλα, ακόμα κλειστά
59. Τα περισσότερα λουλούδια με πέταλα σχηματίζουν μπάλα
61. Αρχή της ανθοφορίας: ανθισμένο περίπου το 10% των λουλουδιών
62. Περίπου το 20% των λουλουδιών είναι ανθισμένα
63. Ανθισμένο περίπου το 30% των λουλουδιών
64. Περίπου το 40% των λουλουδιών είναι ανθισμένα
65. Πλήρης άνθηση: τουλάχιστον το 50% των λουλουδιών ανθισμένα, πέφτουν τα πρώτα πέταλα
67. Τα λουλούδια "εξασθενίζουν": πέφτει η πλειονότητα των πετάλων
69. Τέλος της ανθοφορίας: πέφτουν όλα τα πέταλα
73. Ορισμένοι καρποί ελαφρώς κιτρινωποί: έναρξη φυσιολογικής πτώσης καρπών
74. Διάμετρος φρούτων 40% του τελικού μεγέθους. Σκούρο πράσινος καρπός: τέλος της φυσιολογικής καρπόπτωσης
79. Kαρποί περίπου 90% τελικού μεγέθους
85. Προχωρημένη ωρίμανση: αύξηση της έντασης του ανά ποικιλία χρώματος
87. Φρούτα ώριμα για συγκομιδή
89. Φρούτα ώριμα για κατανάλωση: τα φρούτα έχουν τυπική γεύση και σφριγηλότητα
πλήρως πράσινο
93. Έναρξη ξήρανσης και αποκόλλησης των παλαιότερων φύλλων
97. Περίοδος χειμερινού ληθάργου